Fietstraining | Bikefitting II

Fietsafstelling en fietshouding
Deel 2:

Nadat we in deel 1 hebben gesproken over de fietsafstelling, wil ik het nu hebben over de fietshouding, de schoenen en de afstelling van de schoenplaatjes onder de schoenen.

Laten we beginnen met de schoenen en het afstelling van de schoenplaatjes. Indeel 1 van deze serie verhalen, hebben we al geschreven over de positie van het schoenplaatje op de schoen, namelijk tussen het eerste en vijfde middenvoetsbeentje.

Positie schoenplaatje

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, staat de voet evenwijdig aan de fiets. Er zijn echter legio mensen die de voeten niet recht hebben, maar in de zogeheten duckstand (de hak naar binnen, de tenen naar buiten gericht) of de omgekeerde pinguinstand (de hak naar buiten, de tenen naar binnen gericht). Heb je een duckstand of pinguinstand, dan moet het schoenplaatje worden uitgelijnd naar de stand van de voeten.

Voorkomen van pijntjes

De reden voor uitlijning is dat de benen in de natuurlijke stand worden belast en mogelijke pijntjes en blessures worden voorkomen.

Het uitlijnen doen we als volgt:

  • Markeer het 1e en 5emiddenvoetsbeentje op de fietsschoen;
  • Loop een stukje ontspannen in een rechte lijn en kijk naar de stand van de voetentijdens het lopen;
  • Ga op een ruitjespapier staan, waarbij de lijnen evenwijdig liggen aan de looprichting;
  • Zet de voeten in de stand zoals je loopt, op het ruitjespapier;
  • Tekende omtrek op het ruitjespapier;
  • Markeerde locatie van het 1e en 5e middenvoetsbeentje op het ruitjespapier;
  • Ga van het ruitjespapier af;
  • Neem het midden tussen het 1een 5e middenvoetsbeentje en markeer deze op het papier (deze lijn staat haaks op de looprichting);
  • Ga met de schoenen aan op het papier staan en markeer nu de markering van bovenstaand punt over op binnen- en buitenkant van de schoen;
  • Dit is de hartlijn van het schoenplaatje;
  • Monteer het schoenplaatje in deze stand op de schoen;
  • Als de verdraaiing te groot is, zet dan het schoenplaatje in de maximale stand. Gebruik daarnaast in dit geval schoenplaatjes met bewegingsvrijheid.

Hulpmiddelen

De kans is aanwezig dat bij duckstand, de hak van de voet tegen de crank of het frame aankomt. Hier zijn verschillende oplossingen voor:

  • De eerste optie is om het schoenplaatje zoveel mogelijk naar de binnenkant van de voet te verplaatsen. Controleer daarna of de voet niet over het pedaal valt tijdens het kracht zetten met trappen.
  • De tweedemogelijkheid is het gebruikmaken van voetcorrigerende zooltjes, het toepassen van pedaalas-verlengers of pedalen te gebruiken met een langere as.

 

Ook met het afstellen van schoenplaatjes kunnen wij jullie helpen.

Andere aandachtspunten

Nu we het toch over schoenen hebben, ook nog even wat aandachtspunten over de vragen wanneer past een schoenen wanneer is deze te strak of te ruim?

  • De eerste maat die belangrijk is, is de lengtemaat. Het liefst in cm;
  • Ten tweede is de breedtemaat van belang;
  • Als je een wielerschoen past, moet deze (open)aansluiten om de voet (vooral vooraan),maar mag de schoen niet strak zitten, noch aan de zijkant noch bovenop;
  • Als je met de schoen loopt (open), moet de hak gefixeerd blijven in de hielcup tijdens het lopen. Is dit niet het geval, kies dan voor een kleinere maat of neem een ander model.
  • Heb je een uitstekend 1e of 5e middenvoetsbeentje, neem dan geen schoen waarbij het carbon van de zool doorloopt in de zijkant.

Bike-fit window

Zoals beloofd wil ik ook nog wat schrijven over de Bike-fit window. De Bike-fit window is gebaseerd op de hoeken die de ledematen en romp onderling en ten opzichte van het waterpas vlak maken.

 

De gegeven getallen betreffen een minimale en een maximale hoek. Daar tussen kan worden gespeeld (1) om in sommige gevallen een andere hoek in de marge van de Fit window te krijgen, (2) om je positie meer kracht, aerodynamica of comfort te geven.

 

De volgende stappen worden doorlopen:

 

1.  Goed zetten voetplaatjes;

2.  Zadelstand op hoogte zetten op basis van je binnen beenlengte x 0,883;

3.  De zadel set-back goed zetten;

4.  De zadelhoogte controleren op basis van de kniehoek in gebogen en gestrekte stand. Indien dit binnen de aangegeven hoeken valt gaan we verder met;

5.  De rughoek ten opzichte van het horizontale vlak. Dit zegt in meerdere mate wat over de drop en in mindere mate wat over de reach;

6.  Elleboog hoek, dit zegt in meerdere mate wat over de reach en in mindere mate wat over de drop;

7.  Heuphoek, dit zegt wat over zadelhoogte en zadel set back.

 

Verbetering positie op de fiets

De hoeken worden gemeten meteen goniometer: dit is een meetinstrument om het bewegingsbereik van gewrichten te meten.

 

Heb je ergens last van, zitje niet lekker op de fiets, wil je voor jezelf weten of je een goede positie op de fiets hebt of dat deze valt te verbeteren, dan is onderstaande Bike-fit window een eerste stap om je van je pijnpunten/ongemak van de fiets af te helpen. Daarnaast is het een prima hulpmiddel om je ontdekken of je fietshouding goed is of eventueel valt te verbeteren.

Clubleden kunnen, als ze hier interesse in hebben, een afspraak maken met ondergetekende.

 

Het werken met de Bike-Fit window is een goede stap om je van eventuele problemen af te helpen. Het is echter geen dynamische bike fit met sensoren en vermogensmeting, zadeldrukmeting, enzovoort.

Bike-fit Window

Wil je hulp hebben bij het uitlijnen van de schoenplaatjes, dan wel met het toepassen van de Bike-fit window, dan kun je hiervoor een afspraak maken met de auteur van deze bijdrage.

 

Bernard Smelt, clubtrainer SWCT

misschien ook interessant